Direktlänk till inlägg 12 maj 2008

Ibland behöver man tänka så här....

Av Kaela - 12 maj 2008 09:49


Om man jämför sig....


Jag har tänkt på att jag är såå fruktansvärt rik, på 1800-talet hade de rika en bok, en enda och det var oftast Bibeln, en familjebibel, som de läste i och skrev sina födda och döda i.

Jag har inte bara EN Bibel, jag har flera. Och dessutom rad på rad med böcker.
1800-tals mamman födde sina barn i bastun, eventuellt med en klok gumma som hjälp, utan sterila verktyg, hon kanske hade fyra ombyten till bebisen om hon var lite rikare, de fick gå i ärvda kläder eller sådant hon kunde sy av andra plagg som var nötta, hon hade nog en vagga, ingen mjölk i flaskan till den lilla, det var bara att amma som gällde, de fick en eller ett par leksaker, de gick lång väg till skolan om de gick i den, ofta hungriga, de knappa resurserna som fanns räckte knappt till pennor och papper, och de gick i skolan sex, sju år kanske, sedan måste de börja jobba för brödfödan som lillpiga kanske.

Jag har fött mina barn på sjukhus, den bästa och säkraste vården, de har haft kläder och filtar, barnvagnar och leksaker, inte bara en eller två leksaker utan hela kartonger, hela backar, de har gått på dagis, de har varit på öppna förskolan, fått simundervisning, de har fått skolgång, till och med skollunch får de, näringsriktig mat i skolan, undervisningsmaterial har vi fått, jag har inte mödat mig med annat än att se till så att de gör sina läxor.
De kan bli precis vad de vill och har begåvning till.
Hur många högintelligenta pigor och drängar tror ni inte det fanns på 1800-talet.

Jag har fullt med blommor på min balkong och kommer snart till en trädgård där andras händer satt blommor.
Blommor - som bara är för ögonen -  på 1800-talet så var de tvungna att odla nyttoväxter i sina trädgårdar men jag jag har blommor.

Jag har kläder på kroppen, jag har kläder i lådor och skåp, jag har specialkläder som regnkläder och finkläder, flera ombyten, jag har strumpor, nylonstrumpor som inte värmer ett dugg, utan finns bara för att de är just fina.

Jag har smink och nagellack, till ett helt menageri om det skulle vara så, ingen nytta, bara till fint och nöje.

Om jag blir sjuk, kommer jag att få hjälp av utbildad personal på väl utrustade sjukhus, specialister på just min sjukdom eller olycka, jag får medicin dagligen och jag har till och med glasögon som hjälper mig att se väl.

Jag har flera par skor, träskor, stövlar och finskor och jag ska få ett par joggingskor, varför då, ja, det är mer praktiskt när man går ut med hunden. 


Jag har badrum och  har rent vatten att duscha i.

Vatten har vi i kranen, mat har vi, vi har inte ens mödat oss med att odla den själv, utan vi köper från affären och det finns mat från hela världen.

Vi har skydd som pension, A-kassa och sjukpenning, den som på 1800-talet kom i onåd och blev sjuk och inte kunde arbeta fick gå på tiggarstråk och be om hjälp den vägen. Vi får flera tusen varje månad.

Vi har bil, en bil som vi har delar till, vi har pengar till bensin och reparationer.

Vi har möbler i det där huset, massor, så att vi kan byta om vi tröttnat på något.
 Vi har saker, massor av saker, prylar, gizmos, tv, akvarium - vilken nytta gör en fisk för oss, inte har vi tänkt att äta den i alla fall.
Vi har till och med utemöbler, utemöbler - och en grill, ojojoj, vi är så fantastiskt rika så att det inte finns motstycke i historien.

 

 
 
eva

eva

12 maj 2008 12:43

Men trots allt detta finns det människor som mår dåligt här i Sverige. Framför allt själsligt dåligt av ensamhet, för i dagens samhälle är vi inte beroende av varandra. Förr i tiden hjälpte man varandra och då kände man sina grannar. Det finns också människor som trillar igenom vårt sk skyddsnät eftersom folk hänvisar än hit och än dit. Kolla in länken: min inre resa på min blogg och du möter en kvinna som verkligen blivit illa behandlad av de sk skyddsnäten. Kram

http://carpe-diem.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaela - 3 februari 2019 10:46

  Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar  mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute.   ...

Av Kaela - 20 januari 2019 18:49


  Men vad är nu detta? Moses i soffan!   Ingen hund i soffan sa vi ju! Men vem kan motstå?    Ta hand om dig och de dina, det viktigaste av allt.     ...

Av Kaela - 9 januari 2019 06:42


          Du som nu och då tittat in till mig under åren kanske saknar morgonrapporten med grattisar med mera.   Orsaken är ju minständigt försämrade syn- Jag väntarr på det program som, ska lunna ge mig nya möjligheter. Den väntan ...

Av Kaela - 4 januari 2019 06:50


             Plusgraderna har återvänt till Norrköping. Och med dem slasket.   Ingen sol varken idag - 4 januari  eller imorgon - trettondagsaftonen som det ser ut.   Dagens officiella tema; 4 JanuariPunktskriftens dag*Världshy...

Av Kaela - 3 januari 2019 07:07


    På minussidan även idag. Ingen direkt vind vilket nog gör vädret ännu skönare.     Dagens officiella tema:   3 JanuariJ.R.R Tolkien day   Alfred och Alfrisa har namnsdag och grattas så varmt! DU som har födelsedag idag får...

Presentation

Fråga mig

144 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Översätt bloggen

Andras bloggar

Läsvärda bloggar


Skapa flashcards