Direktlänk till inlägg 30 november 2008
Du hinner fortfarande baka till eftermiddagsfikat...om du har allt hemma eller har en affär runt hörnet förstås...har man som jag 1,5 mil till närmaste affär är det kört om det inte ingredienserna finns i skåpet.
DET HÄR BEHÖVER DU HA HEMMA:
1 g saffran (2 påsar á 0,5 g)1½ dl socker
100 g smör eller margarin (gärna flytande)5 dl mjölk50 g jäst250 g kesella½ tsk salt17 dl vetemjöl GARNERINGrussin
PENSLING1 ägg
GÖR SÅ HÄR:
Jäs degen övertäckt 30-40 minuter.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 20 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
Enkel lussekatt eller julgalt: Rulla ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
Dubbel lussekatt: Tag två längder till varje bulle. Lägg dem antingen intill varandra eller och rulla ändarna utåt eller i kors över varandra och rulla in ändarna.
Pojke eller lindebarn: Vik längden på mitten och sno ihop "benen". Lägg bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30-40 minuter. Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bröd som bakas med Kesella kräver mindre fett och håller sig saftigt längre.
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|