Direktlänk till inlägg 25 mars 2010
Idag blir det våfflor - eller hur- det är ju Maria Bebådelsedag - Vårfudagen - Vågffeldagen.
Detta behöver du ha hemma för att göra de godaste frasvåfflorna
4 dl grädde
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 gram smält smör
2 dl kallt vatten eller mineralvatten
1/4 tsk salt
Glöm inte att du helst ska lite grädde till vispgrädden som du serverar tillsammans med sylten till våfflorna.
SÅ HÄR GÅR DU TILLVÄGA.
Värm våffeljärnet.
Rör ut bakpulver och salt i mjölet och mjölet i vattnet.
Vispa grädden hårt och vänd ner mjöl och vattenblandningen samt svalnat smält smör.
Spara lite av smöret att smörja järnet med första gångerna.
Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
Grädda frasvåfflorna i 2-3 minuter.
Lägg upp frasvåfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.
Men varför i allsin dagar äter vi våfflor på Maria Bebådelsedag?
Marie bebådelsedag har firats sedan 500-talet.
Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul.
Förr kallades Jungfru Maria även för "Vår fru" vilket gjorde att Marie bebådelsedag även fick namnet Vårfrudagen.
Slarvigt uttal och/eller hörfel gjorde sedan att Vårfrudagen blev Våffeldagen.
Men att man äter våfflor just på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|