Direktlänk till inlägg 28 augusti 2011

Varför byts inte Waran mot Pradaxa i alla fall?

Av Kaela - 28 augusti 2011 17:55

Enligt Dagens Nyheter visar en ny studie att det nya läkemedlet Pradaxa fungerar lika bra som den gamla medicinen Waran.

Men med färre biverkningar och enklare behandling.

Bland annat behöver man inte gå på de regelbundna blodprovstagningar som det krävs om man äter Waran.

Inte heller behöver man vara lika restriktiv när det gäller samtidigt intag av andra läkemedel.


Gott om fördelar - eller hur.

Men varför får då inte alla som äter Waran idag genast den bättre medicinen?


Jag kan bara gissa.


Det är troligen dyrare.

Och det blir genast en ordentlig broms i den ansträngda svenska sjukvården.

Men vad kostar alla blodprovstagningar och de stroke-fall som kan bli följden av att man behandlas med Waran.

En hel del skulle jag tro.


 
 
Ingen bild

Mattias

29 augusti 2011 08:53

Pradaxa är dyrare än Waran, visst är det så. Det är en himmelsk skillnad om man jämför tablett med tablett. Lyckligtvis är läkemedelsverket, socialstyrelsen mf som beslutar om behandlingsriktlinjer och rekommenderade läkemedel inte dummare än att även de begriper att man måste räkna in all provtagning, alla ordinationer och allt runt i kring Waran. Därför räknas alltid detta in när man pratar om priset för Waran. Man jämför alltså Waran (läkemedlet inklusive SJUKVÅRDENS kostnad för provtagning mm, samhällets kostnad för resor, förlorad arbetstid mm brukar ej räkas in)

Ang ditt resonemang att Waran orsakar strokefall som kostar pengar är det precis tvärt om. I 85% av fallen beror en stroke på en blodpropp, inte en blödning. Waran används därför i väldigt många fall för att FÖREBYGGA stroke vid tex förmaksflimmer (sjukdom där hjärtats förmak ej pumpar som de ska och hjärtat slår oregelbundet)

Vidare så är Waran ett gammat beprövat läkemedel som används i många år. Vi har betydlig med erfarenhet. Varför ställer sig inte folk upp och skriker och funderar efter långtidsbiverkningar här, så som det gjordes kring vaccinet mot 'nya-influensan'. Ett lysande exempel på detta är att om du står på Waran och kommer in på sjukhus efter en olycka eller på annat vi behöver opereras akut så kan sjukvården ge ett (förvisso väldigt dyrt) läkemedel för att ditt blod ska levra sig som normalt. Om du äter Pradaxa finns inget att ge och man kan inte operera, alt operera under mycket svårare förhållanden och med mycket större risker. De båda läkemedlen syftar ju till att minska ditt blods förmåga att levra sig.

Sammanfattningsvis: Det har inget med priset att göra varför inte alla får Pradaxa. Waran skyddar mot stroke, inte vice versa. En stor orsak till att man inte vill ge alla Pradaxa är att man vill ha mer erfarenheter.

//Mattias

Kaela

30 augusti 2011 05:51

Tack för din utförliga kommentar Mattias!

Ja jag förstår ju att Pradaxa är outprovat.
Men jag ser dagligen så många som får så stora inskränkningar i sitt liv på grund av att de äter Waran - och jag skulle önska dem att slippa detta!

Ha det bäst!

 
Ingen bild

Mattias

31 augusti 2011 23:41

Vilka är inskränkningarna du tänker på? De två stora skillnaderna där vid lag är att med Pradaxa slipper man tänka på vad man äter. Maten har inte lika stor påverkan på medicinens verkan. Den andra är så klart att man slipper provtagningen.

Å andra sidan måste Pradaxa tas morgon och kväll jämfört med Waran som vanligtvis bara tas till kvällen. Vidare så verkar Waran 'längre', en missad tablett innebär alltså mindre risk hos en Waranpatient.

Slutligen så bör man så klart göra ett övervägande med sin läkare. Ingen kan tvinga dig att äta medicin. Alla har rättigheten att sluta ta sin medicin, så till vida man är helt införstådd med vilka risker det innebär. Boten skall inte vara värre än soten.

//Mattias

Kaela

1 september 2011 05:55

En eller två gånger per dag handlar om rutiner och vana.
Så det ser inte jag som något problme.
Självklart ska man göra övervägandet i samråd med sin läkare.
Men många erbjuds inte ens detta.
Och kanske upplever så mycket stress i kontakterna med sin läkare att de inte riktigt vågar ta upp det.
Det är just samrådet och den möjlighet det ger till ett bättre val för den enskilda jag är ute efter och förstås - den enskildes valfrihet!
Att aldrig en medicinering ska vara slentrianmässig och att inte ekonomiska orsaker får styra.

Ha en bra dag!

 
Ingen bild

ulf

3 februari 2012 11:52

Den största vinsten - både ur effekt, säkerhet och kostnad vore om man införde patientnära analys av Waran-behandlingen. Det finns ett system som är väl utforskat och visat både bättre effekt och säkerhet (bättre noggranhet i behandlingen och färre blödningar). Patienten kollar själv sitt värde regelbundet och vid behov, jämför resultatet med målvärden och agerar själv utifrån resultatet. Man behöver en apparat som kostar lite, stickor för provtagningen (som vården förskriver) och utbildning så att man vet hur man ska agera.

Jämför med diabetiker som tar insulin och som själv kontrollerar sitt socker och styr sin insulinbehandling.

Alla patieter, utom dementa och synskadade, skulle kunna gå över till egenkontroller. Då fick man det bästa av båda behandlningarna.
Tala med din AVK-mottagning om det.
(OBS Jag har inga intressen i firman som tillverkar mätarna)

Kaela

3 februari 2012 12:12

Och - jag behöver ingen sådan medicin Ulf men genom mitt arbete möter jag många som behöver det.
Många äldre (som ju är de som oftast behöver dessa mediciner) kan ha svårt att lära sig att sköta kontrollerna själva, men jag håller med om att sälkert många fler än idag skulle kunna göra det.

Allt gott till dig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaela - 3 februari 2019 10:46

  Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar  mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute.   ...

Av Kaela - 20 januari 2019 18:49


  Men vad är nu detta? Moses i soffan!   Ingen hund i soffan sa vi ju! Men vem kan motstå?    Ta hand om dig och de dina, det viktigaste av allt.     ...

Av Kaela - 9 januari 2019 06:42


          Du som nu och då tittat in till mig under åren kanske saknar morgonrapporten med grattisar med mera.   Orsaken är ju minständigt försämrade syn- Jag väntarr på det program som, ska lunna ge mig nya möjligheter. Den väntan ...

Av Kaela - 4 januari 2019 06:50


             Plusgraderna har återvänt till Norrköping. Och med dem slasket.   Ingen sol varken idag - 4 januari  eller imorgon - trettondagsaftonen som det ser ut.   Dagens officiella tema; 4 JanuariPunktskriftens dag*Världshy...

Av Kaela - 3 januari 2019 07:07


    På minussidan även idag. Ingen direkt vind vilket nog gör vädret ännu skönare.     Dagens officiella tema:   3 JanuariJ.R.R Tolkien day   Alfred och Alfrisa har namnsdag och grattas så varmt! DU som har födelsedag idag får...

Presentation

Fråga mig

144 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Översätt bloggen

Andras bloggar

Läsvärda bloggar


Ovido - Quiz & Flashcards