Alla inlägg under oktober 2012
Det kan verka som en enkel lösning att få bort överflödigt fett med ultraljud.
Men kanske ska man tänka sig för.
Läser i Dagens Nyheter att Strålskyddsmyndigheten varnar och säger att denna metod kan innebära risk för skador.
Så hellre får vi väl dras med det överflödiga - eller söka andra vägar att bli av med det.
Bilden lånad från AdLibris
Just lagt ifrån mig boken:" Dagar i tystnadens historia" av Merethe Lindström.
Som dessutom är Nordiska Rådets litteraturpristagare.
Boken berörde mig i djupet.
Tystnaden mellan de två makarna blir nästan psykiskt kännbar när man läser..
Eva som lämnade bort sitt förstfödda barn och aldrig berättat om det för sin man.
Och Simon som ingenting sagt om nazisternas förföljelse av hans familj.
Simon har valt att bli helt tyst.
Deras långa liv tillsammans är numera bara en ekande tystnad i rummen de bor i.
Spänningen som läsningen ger gör att jag upplevde boken näst intill som en thriller.
Under en tid blir Marijja, den hemhjälp som kommer in i makarnas liv en ljusglimt.
Men när hon försvinner är de åter igen överlämnade till varandra och varandras tystnad.
Det här är inte en bok man kan lägga ifrån sig.
Den kommer helt säkert att fortsätta att leva sitt liv inom mig, långt efter det att jag ställt in den i bokhyllan.
Du kan köpa den här
Läser i Dagens Nyheter att Sverige får behålla sin saltlakrits.
Nog kan man tycka att det borde finnas viktigare saker att besluta om i ett EU i kris.
Din yttre resa kan innehålla en miljon steg, men din inre resa har bara ett: det steg du tar just nu.
Eckhart Tolle
Kalvstek med gräddsås med potatis. Gärna med gelé eller rårörda lingon till.
Visst får du barndomsminnen - (i vilket fall vi som hunnit en bit längre på livsvägen får det säkert.)
Vi har återupplivat denna gamla söndagsmiddag i vår familj.
6 personer blir mätta på denna söndagsmiddag.
DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA:
1 kg benfri kalvstek
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 msk smör
1 morot
1 palsternacka
1 lök
6 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 kvistar timjan eller 1 krm torkad timjan
5 dl vatten
1 msk flytande kalvfond
TILL GRÄDDSÅSEN BEHÖVER DU DETTA:
3 dl kalvbuljong (gärna äkta)
1 dl visp- eller mellangrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
I msk smör
I msk vetemjöl
I krm salt ev. vitpeppar
OCH SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugne på 175°.
Skala mort, palsternacka och lök och skär dem i 3 cm bitar.
Krydda kalvsteken och bryn den runt om i smör på medelvärme i en ugnssäker hög gryta.
Lägg i grönsaker och kryddor.
Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
Stek utan vätska och utan lock i cirka 20 minuter.
Häll därefter vatten blandat med kalvfond över steken och ös den även några gånger under stekningen.
Kalvsteken är rosastekt vid 65º och genomstekt vid 70°.
Den sammanlagda stektiden är lite drygt 1 timme.
Ta upp köttet, täck med aluminiumfolie och låt det ligga så i 10-15 minuter.
Gräddsåsen: Sila kalvbuljongen och koka ihop den tills det återstår 3 dl.
Tillsätt grädde och vinbärsgelé och låt det koka upp.
Rör samman smör och mjöl till redning och vispa ner i såsen.
Koka upp under omrörning och låt småkoka i cirka 5 minuter.
Smaka av med salt och eventuellt peppar
Under senare delen av tillagningen har du förstås kokat potatisen.
Gott till är pressgurka och lingon, rårörda eller vinbärsgelé
VILL DU GÖRA PRECIS SOM MAMMA GJORDE SKA DU FÖRSTÅS HA ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS TILL EFTERRÄTT.
DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA
-6 syrliga äpplen, ca 750 g
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 dl ströbröd
2 msk farinsocker
50 g kylskåpskallt Arla smör
Vaniljsås KOKAR DU FÖRSTÅS SJÄLV (OM DU HINNER OCH ORKAR)
1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
Har man sen en sån här liten hjälpreda så för man vidare mormors-middags-receptet till nästa generation.
Läser i Dagens Nyheter att Bert Karlsson ska starta asylboende.
Som han säger ska bli Sveriges bästa.
Det är inte första gången han arbetar med flyktingboende.
Det gjorde han redan på 90-talet.
Bra asylboenden behövs.
Så oavsett Berts engagemang i Ny Demokrati så hoppas jag att det ska bli bra.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|